Политике тајне

Ризом

Приредио Петар Бојанић

Народна библиотека Србије и Институт за филозофију и друштвену теорију, 2007.

COBISS.SR-ID: 145773068

Текстови сакупљени у овој књизи представљени су најпре у виду предавања, која су одржана у оквиру културног програма Народне библиотеке Србије током 2007, у циклусу «Политике тајне». Циклус су заједнички организовали Народна библиотека Србије и Институт за филозофију и друштвену теорију.

Циљ овога пројекта био је реконструисање фигура „тајне, тајне службе, службе државне безбедности“, као последњих уточишта и установа суверенoсти, те тиме истинских носилаца одговорности за најтеже злочине и ратове током историје човечанства.

Истраживање се састојало из три дела:
– „тајна служба“ као последњи чувар суверена услед непокиданих веза између служби различитих држава које су данас стабилније и јаче од дипломатских веза истих тих држава;
– „тајна служба“ као истински наследник тајанствених култних радњи и жртвених техника путем којих држава застрашује своје делове, обезнањује их и спроводи терор суверености;
– „тајна служба“ као последња залиха и извориште неодрживих и неприкладних био-аналогија и контра аналогија између државе и живог организма путем којих застареле политичке установе („државни удар“, „државни разлог“) остају заувек актуелне и на располагању суверену.

Међу ауторима заступљеним у књизи су: Борис Буден, Миран Божовић, Предраг Крстић, Александра Манчић, Јорг Шулте, Љиљана Благојевић, Петер Клепец, Петар Бојанић и други.

Гласник Народне библиотеке Србије

Археографски прилози

Библиотека посебних фондова

Археографска библиотека

Е-издања

Задужбина Десанка Максимовић

Приручници

Водичи

Речници

Лексикони

Каталози изложби

Саиздавачка продукција НБС

Савремена библиотека

Жива прошлост

Б плус

Огледало

Посебна издања

Остала издања

Библиографија Србије

Текућа библиографија CIP записа по месецима

Специјалне библиографије

Српска библиографија. Књиге

Српска библиографија. Периодика

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content