ОТВОРЕН 31. ЖИЧКИ ДУХОВНИ САБОР „ПРЕОБРАЖЕЊЕ“

16/08/2022.

У уторак, 16. августа 2022. године, свечаним програмом, традиционално уприличеним у Народном музеју Краљево, отворен је 31. Жички духовни сабора „Преображење”, једна од најзначајнијих културних манифестација у нашој земљи, коју је, пре више од три деценије, утемељио Књижевни клуб Краљеву, да би се потом приређивању ове светковине песничке уметности придружили Народни музеј Краљево и Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево.

Бројне окупљене посетиоце и организаторе догађаја поздравио је, најпре, др Предраг Терзић, градоначелник Града Краљева. Др Терзић је изразио задовољство што је наш град домаћин једног овако угледног културног догађаја који нас сваког августа, током преображењске недеље, стваља у средиште пажње српске културне јавности, и континуирано доприноси препознатљивости нашег краја као духовног светилника богате и неговане културно-историјске и књижевне традиције.

Овогодишње преображењске свечаности званично је отворио др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије. У свом надахнутом и топлом обраћању, Пиштало је поделио део своје личне историје испуњене живим сећањима на одрастање и школовање у Краљеву, на људе, места и догађаје сачуване у фундусима памћења којим се лако премости време од ондашњег до данашњег Краљева. Уз помен досадашњих добитника гласовите „Жичке хрисовуље“, и посебно евоцирање успомене на свог пријатеља Стевана Тонтића, једног од лауреата који више није са нама, Владимир Пиштало прогласио је овогодишње „Преображење“ званично отвореним.

Као средишњи културни садржај, приређен поводом пригоде почетка Сабора, отворена је изложба „Под златним и плавим небом: иконе грчких мајстора од 15. до 19. века” Народног музеја Србије. Поводом отварања изложбе говорила је Бојана Борић Брешковић, директорка нашег националног музеја. Изразивши најпре захвалност и указану част да изложбом обогате програмски садржај Жичког духовног сабора, директорка је указала на најзначајније поједности у вези са поставком. Ауторка Бранка Иванић, музејска саветница у Народном музеју Србије, изложбом је представила 147 одабраних икона аутора са територија традиционалних грчких земаља, као и са ширег подручја у оквиру Османског царства и суседних земаља у којима је очигледан утицај грчке културе. Програм свечаног отварања употпуњен је појањем Ивана Трајковића, Вујице Васиљевића и Душана Дуњића, појаца певнице при Храму Светог Саве.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content