Отварање изложбе скица великана савремене светске уметности и архитектуре „ВИРТУЕЛНИ СВЕТ УМЕТНИКА”

aутор и приређивач Слободан Малдини

18.02.2020. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз слободан.
Добро дошли!!

Позивамо вас да 18. фебруара, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на отварање изложбе скица великана савремене светске уметности и архитектуре „Виртуелни свет уметника” aутора и приређивача Слободана Малдинија.

На изложби ће бити представљени цртежи икона уметности, међу којима су: Ле Корбизје, Роберт Вентури, Кит Херинг, Алдо Роси, Роберт Стерн, Ралф Ерскин, Готфрид Бем, Џејмс Акерман, Франко Пурини, Тадао Андо, Ханс Холајн, Антоан Предок, Марио Бота, Френк Гери, Милутин Борисављевић, Милан Злоковић, Александар Дероко, Богдан Богдановић.

Изложба „Виртуелни свет уметника”, у организацији Асоцијације српских архитеката, вишедеценијски је пројекат Слободана Малдинија, током којег је сакупљао цртеже, скице, крокије које су за њега израдили светски познати архитекти и ликовни уметници. Прве скице добио је на поклон давне 1977. године за време студијског боравка у Италији, а колекцију је значајно проширио цртежима учесника на Париском бијеналу 1985, на којем је и сам учествовао, као и цртежима великана српске архитектуре са којима је заједнички излагао на просторима некадашње Југославије. Своју колекцију употпуњавао је на кратким, понекад случајним сусретима са познатим ствараоцима, који би му тим приликама посветили свој кроки. Данас се у њој налазе цртежи великана постмодерне архитектуре Алда Росија, Ханса Холајна, иконе савремене уметности Кита Херинга и познатих српских архитеката, међу којима су Александар Дероко и Богдан Богдановић. Пуних четрдесет година након рађања идеје о стварању „Збирке виртуелних дела” великана светске уметности, Малдини је по први пут представља у Народној библиотеци Србије у Београду.

Након отварања изложбе следе пројекцијe филмова и округли сто под називом „Магична стварност уметника”. Публици ће бити представљени следећи филмови:

Неша Париповић: Н. П. 1977,

Зоран Поповић: Перформанс Аксиоми (1971–1973), Марина Абрамовић, Ера Миливојевић, Неша Париповић, Зоран Поповић у Загребу (1972), Pretty Good (1973).

Истакнути концептуални уметник Неша Париповић представиће своје најзначајније филмско остварење Н. П. 1977, у којем је он сам главни протагониста, снимљен како вешто хода, трчи и скаче крећући се разним стазама и странпутицама кроз Београд. У филму су препознатљиви Париповићев снажан, упоран и истрајан дух, његови брз ход и кретање које делује незаустављиво. За овај филм, али и уопште, концептуалиста – истакнути члан неформалне Групе шесторо уметника први пут је добио награду за уметничко ликовно дело. Фотографија из филма нашла се као билборд на фасади париског центра Помпиду 2010. године.

Зоран Поповић, уметник који је овековечио ликовну сцену региона током седамдесетих година, приказаће три кратка видео-остварења. Филм Перформанс Аксиоми (1971–1973) представља један од најранијих перформанса у бившој Југославији. Документарни запис Марина Абрамовић, Ера Миливојевић, Неша Париповић, Зоран Поповић у Загребу настао је 1972. и садржи „естетизацију свакодневног у којој актери спонтано испољавају карактер своје уметности”. На позив Ричарда Демарка, неколико наших уметника гостовало је 1973. у Единбургу, и том приликом Поповић је реализовао филм Pretty Good у којем су, поред њега, кључни актери Марина Абрамовић, Јасна Тијардовић и Неша Париповић.

У разговору учествују:

проф. др Јерко Јеша Денегри, историчар уметности и ликовни критичар
Недељко Неша Париповић, ликовни уметник
Зоран Поповић, ликовни уметник
Славица и Даниел Трајковић, колекционари и власници Колекције „Трајковић” и
Слободан Малдини, архитекта и ликовни уметник.


Добро дошли!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content