Отварање изложбе „Кроз пустињу и прашуму: путопис Растка Петровића”

аутори Јасмина Томашевић и Немања Калезић

28.02.2020. у 11:00 h
Централни хол Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан.
Добро дошли!!

У оквиру прославе Дана Народне библиотеке Србије, у Главном холу ће бити отворена изложба „Кроз пустињу и прашуму: путопис Растка Петровића” аутора Јасмине Томашевић и Немање Калезића, уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.


Дипломата, космополита, авантуриста и један од највећих српских модерниста међуратног периода, Петровић је обишао не само Европу, него и многе далеке крајеве на афричком, као и северном и јужном америчком континенту. Осмишљена са циљем да се широј јавности представи део Петровићевих путовања, изложба је заснована на путопису Африка, објављеном 1930, и конципирана у шест тематских целина, које прате разноврсност његових импресија на путовању током којег је прешао 4.000 километара: Предели, Људи, Обичаји, Музика, Растков црнац и Расткова Африка.


Будући да заоставштина Растка Петровића из Народног Музеја није била доступна, искоришћена је грађа која се чува у Народној библиотеци Србије (поклон Радована Поповића), као и у Архиву САНУ (легат Марка Ристића). Такође, остварена је сарадња са Музејем афричке уметности, који је пружио стручну помоћ и уступио експонате из земаља западне Африке које је Петровић посетио на пропутовању.

Изложба ће бити отворена до маја 2020.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content