Изложба „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић” у Галерији ликовне уметности поклон збирке „Рајко Мамузић” у Новом Саду

Нови Сад

26/04/2023.

Изложба Отркривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић, илустрације из Заоставштине Љубице Цуце Сокић из Народне библиотеке Србије, реализована у сарадњи Народне библиотеке Србије и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајко Мамузић у Новом Саду,  осветљава мање познат сегмент стваралаштва велике српске сликарке посвећен илустровању за децу, у периоду од 1935. до 1980. године. Паралелно са ликовним истраживањима, као и дугогодишњим педагошким радом на Академији ликовних уметности у Београду, Љубица Цуца Сокић  је својим илустрацијама оживела бројна прозна дела југословенске и светске књижевности, као и најпознатије часописе за децу друге половине двадесетог века (Пионири, Полетарц и Змај). Тематски разноврстан илустраторски опус уметница обогаћује сопственом поетском визијом стварности, провлачећи на суптилан начин апстрактне облике и форме присутне у њеном сликарству шездесетих година прошлог века. Стилска искуства из штафелајног сликарства спонтано је пренела на илустрације, које одликјује – синтеза рационалног и лирског, поетска атмосфера, дискретан колорит, одмереност и уздржаност пред мотивом. За Љубицу Сокић, свет бајколиког и невидљивог до кога се долази емоцијом, постоји паралелно са строго рационалним универзумом у коме владају односи геометрије и равнотеже. На том раскршћу емотивног и рационалног пронашла је упориште од кога све креће. Изложба открива разноврсност жанрова, ликовних приступа и техника са идејом  да употпуни и заокружи упознавање интегралне уметничке физиономије Љубице Сокић.

Изложбена поставка укључује 75 оригиналних објављених илустрација за књиге и часописе, као и непубликоване илустрације Алисе у чаробној земљи и Пинокиа, које до сада  нису биле  познате широј јавности. Пратећи део изложбе чине књиге са објављеним илустрацијама, предмети и сликарски прибор из атељеа, аутопортрет уметнице из Заоставштине Љубице Цуце Цуце Сокић у Народној библиотеци Србије, поклон породице Гаталовић. Изложен ће бити и шешир Љубице Сокић из колекције Спомен-збирке Павла Бељанског, као и слика Из атељеа, дело Љубице Сокић из збирке Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајко Мамузић.

Изложба се отвара 26. априла 2023. у 19 часова, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајко Мамузић у Новом Саду.

На отварању ће говорити: Владислав Шешлија, управник Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајко Мамузић, Нови Сад, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и Горана Стевановић, ауторка.

Изложбу ће пратити богат ликовни  програм у виду ауторских и кустоских вођења,  стручних предавања и радионица из области илустрације у оквиру националне музејске манифестације Музеји за 10 са обележавањем 19. Европске ноћи музеја и Међународног дана музеја.

Изложба траје до 8. јуна 2023.

Ауторка изложбе: Горана Стевановић, библиотекар саветник за Уметнички фонд и Графичку збирку Народне библиотеке Србије

Кустос изложбе: др Ана Ракић, музејски саветник, Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајко Мамузић, Нови Сад.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content