Онлајн конференција Националне библиотеке Русије из Санкт Петерсбурга

02.03.2022.

Тродневна онлајн конференција Transformation of Library Activities in the Digital Age у организацији Националне библиотеке Русије, уз подршку Конференције директора националних библиотека Европе (фонд „Erland Kolding Nielsen“), одржана је 24, 25. и 28. фебруара 2022. године.
 
Тамара Бутиган Вучај, начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке и микрофилмовање, представљала је Народну библиотеку Србије сва три дана, а трећег дана одржала презентацију на тему: Digital Collections of the NLS Generated Through the International Projects.
 
Програм је мењан у ходу јер су неке презентације отказане, али и поред тога, могло је да се види и чује доста квалитетног садржаја из националних библиотека, али и из већих библиотека Русије.
 
Конференцију је отворио директор Националне библиотеке Русије Владимир Гронски. Уследила је унапред снимљено обраћање директора Националне библиотеке Немачке Франка Шолца, на тему Националне библиотеке у дигитално доба. Након тога је пуштен импресиван филм о Националној библиотеци Русије, доступан на Јутјуб каналу на адреси:

.

Ина Скадерскаја, заменица директора Института Петра Великог, говорила је о великом међународном пројекту о путу Петра Великог у оквиру савета Европе, http://eng.petersway.org/, док је наслов презентације гласио: Participation of libraries in the creation and development of the cultural routes of the Council of Europe: Peter the Great Way.
На тему Innovations in the National Széchényi Library for the users in the 21th century говорила је заменица директора Националне библиотеке Мађарске Јудит Геренсер.
Фарида Казанова, начелница Сервиса за координацију е-наручивања и удаљене доставе Националне библиотеке Узбекистана, одржала је презентацију на тему: National Library of Uzbekistan in the digital space.
 
Први дан конференције затворила је Ксенија Морозова, начелница међународне сарадње у Националној библиотеци русије презентацијом на тему: Children’s virtual center in the national library.
 
Други дан конференције отворила је Ирина Галеева, начелница напредних дигиталних пројеката из Националне библиотеке Русије и то презентацијом пројекта Book heritage monuments. Томаш Грушковски, директор центра за дигитално очување у Националној библиотеци Пољске говорио је на тему: Bridging the distance. Digital interlibrary loan and national digital library in Poland. Ања Мастиловић из ISSN центра Националне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине, говорила је о дигитализацији збирки ове библиотеке. Андреј Шамрај, професор са Универзитета за хуманистику и друштвене науке из Санкт Петерсбурга, говорио је на тему: The space of books and reading in the metaverse and coronavirus pandemic.
 
Трећи дан конференције отворен је презентацијом из Народне библиотеке Србије, затим је поновљена презентација о пројекту пута Петра Великог. Анаис Бас, координаторка и вебмастерка збирке дељеног наслеђа Националне библиотеке Француске, говорила је о пројекту дигитализације дељеног наслеђа Француске и других земаља, https://www.bnf.fr/en/shared-heritage.
 
Конференција је затворена презентацијом Евгенија Филонова, истраживача у рукописном одељењу Националне библиотеке Русије, који је говорио о богатој збирци рукописне грађе.
 
 
Тамара Бутиган Вучај
Начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке и микрофилмовање

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content