Октоих петогласник: издање Ђурђа Црнојевића

Археографска библиотека

Приредили: мр Миланка Убипарип, мср Мирослав Лазић и мр Милена Н. Мартиновић

Митрополија црногорско-приморска, Народна библиотека Србије, Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, 2014.

COBISS.SR-ID: 211679244

Одломак цетињског Октоиха петогласника, који припада збирци рукописних књига манастира Дечани (156), први пут је фототипски представљен 1973. године у издању Синода Српске православне цркве. И поред постојања технички скромније урађене фототипије, поводом обележавања 530 година од оснивања Цетињског манастира и 520 година од првог издања цетињске штампарије Ђурђа Црнојевића, на иницијативу Митрополије Црногорско-приморске, а у сарадњи с Народном библиотеком Србије, Епархијом рашко-призренском и управом манастира Дечани, објављено је ново, репрезентативно фототипско издање цетињског Октоиха петогласника.

Ново тројезично издање (српски, руски, енглески) састоји се из преснимљеног дечанског одломка Октоиха петогласника и прилога који садржи пригодну уводну реч и стручну студију, као и две илустрације из несачуваног фрагмента који се налазио у фонду Народне библиотеке у Београду (бр. 151), а који је страдао током немачког бомбардовања 1941. године. Ове илустрације непосредно су преузете из претходне фототипије, а за чије потребе су коришћене репродукције штампане у студији Ватрослава Јагића Ein Nachtrag zum „ersten Cetinjer Kirchendruck vom J. 1494″ .

Дечански фрагмент цетињског Октоиха петогласника, представљен у фототипији, састоји се од накнадно постављеног предлиста, 38 штампаних и једног рукописног листа (л. 6), као и фотографије изгледа рукописне књиге Деч. 156, у којој је штампани фрагмент повезан. Тежећи што веродостојнијем представљању Октоиха петогласника, у складу с правилима за израду фототипског издања, снимци листова су дати у оригиналној величини, при чему на њима нису вршене никакве накнадне интервенције ретуширања и уклањања постојећих мрља.

Књигу су приредили сарадници Одељења за археографију Народне библиотеке Србије мр Миланка Убипарип, мср Мирослав Лазић и мр Милена Н. Мартиновић (сарадник Митрополије Црногорско-приморске).

Гласник Народне библиотеке Србије

Археографски прилози

Библиотека посебних фондова

Археографска библиотека

Е-издања

Задужбина Десанка Максимовић

Приручници

Водичи

Речници

Лексикони

Каталози изложби

Саиздавачка продукција НБС

Савремена библиотека

Жива прошлост

Б плус

Огледало

Посебна издања

Остала издања

Библиографија Србије

Текућа библиографија CIP записа по месецима

Специјалне библиографије

Српска библиографија. Књиге

Српска библиографија. Периодика

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content