„Нова критичка теорија: филозофија забаве“ – разговор

УЖИВО на FACEBOOK налогу Народне библиотеке Србије


15. 12. 2021. године
Атријум Народне библиотеке Србије

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 15. децембра, у 18 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на разговор „Филозофија забаве“ поводом објављене студије Нова критичка теорија: филозофија забаве проф. др Дивне Вуксановић, проф. др Драгана Ћаловића и проф. др Влатка Илића, у издању Естетичког друштва Србије и Чигоја штампе, 2020. Програм је могуће пратити и онлајн уживо преко званичне фејсбук странице националне библиотеке.

Учествују: проф. др Небојша Грубор, др Владимир Коларић и аутори. Модератор: др Милена Ђорђијевић

Разговор „Филозофија забаве“ позабавиће се критичким промишљањем света забаве и њеним медијски заснованим појавама кроз теме које се обрађују у студији Нова критичка теорија – театар, филм, туризам, ријалити шоуи, универзитети, досада и други.

Нова критичка теорија: филозофија забаве представља наставак критике индустрије културе и медија, коју су средином прошлог века започели представници франкфуртске филозофске школе мишљења – Адорн и Хоркхајмер. Књига реферише на њихово познато дело Дијалектика просветитељства, у коме се критички утемељују искази и ставови о тзв. индустрији културе. Новина ове филозофске студије, у односу на знамените претходнике, састоји се у томе што је критици подвргнута не само индустрија културе већ и целокупни индустријализовани и дигитализовани свет креативности и забаве. Заправо, циљ књиге је да подстакне читаоце и читатељке на темељно проблемско – критичко промишљање о свету забаве, односно о њеним углавном медијски заснованим појавама. Осим Адорна и Хоркхајмера, књига се ослања и на учења Бењамина, Ги Дебора, Делеза, Липовецког, Свенсена и многих других савремених ауторки и аутора.

Добро дошли!


Facebook албум догађаја >>

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content