У организацији Народне библиотеке Србије и издавача Трећи Трг и Сребрно дрво из Београда

08/09/2022.

NORD фест је манифестација намењена промовисању књижевности и културе нордијских земаља у Србији и одржаће се од 8. до 10. септембра 2022. године у Народној библиотеци Србије и књижари Трећи Трг & Сребрно дрво, у организацији издавача Трећи Трг и Сребрно дрво из Београда.

Програм фестивала:

ЧЕТВРТАК, 8.9.2022.
Народна библиотека Србије, Скерлићева 1
 
18:00 сати – Отварање фестивала и поздравни говори
18:30 сати – Разговор о представи жене у делу Јуна Фосеа: Радош Косовић (преводилац), Дејан Матић (уредник и модератор)
Поезију Јуна Фосеа на норвешком и српском језику читају матуранти Карловачке гимазије Петар Недељковић и Емина Дурић
Превод: Софија Вуковић Петрик
19:00 сати – Разговор са ауторком Улауг Нилсен и представљање романа Повест о болним временима и Дај колико можеш, узми колико ти треба: Улауг Нилсен (ауторка), Јелена Војиновић (преводитељка), Јелена Маринков (уредница и модераторка), Дејан Матић (уредник и модератор)
Превод: Јелена Војиновић
Програм је на српском и норвешком језику
20:00 сати – Коктел
 
ПЕТАК, 9.9.2022.
Народна библиотека Србије, Скерлићева 1
 
19:00 сати – Разговор о романима данских књижевница Аста Оливие Норденхоф Дубок џеп и Марен Утхауг Срећан крај: Радош Косовић (преводилац) и Јелена Лома (преводитељка), Катарина Пантовић (уредница и модераторка), Емилија Вучићевић (уредница и модераторка), Дејан Матић (уредник и модератор)
Програм је на српском језику
20:30  сати – Дански филм: Lille Sommerfugl (Лептиров лет), 2020, режија: Сøрен Крагх-Јакобсен, (1х42м)
 
СУБОТА, 10.9.2022.
Књижара Трећег Трга и Сребрног дрвета, Чумићево сокаче, Белград Дизајн Дистрикт
 
19:00 сати – Разговор о делима шведских ауторки: роману Лидије Сандгрен Сабрана дела и књизи поезије Агнес Лидбек Одакле: Светлана Тот (преводитељка), Марија Вујошевић (уредница и модераторка) и Дејан Матић (уредник и модератори)
Програм је на српском језику
20:30 сати – Шведска традиционална и популарна музика на харфи: концепт и извођење Софија Сибиновић (харфисткиња)
21:00 сати – Коктел
 
Главна тема фестивала је ЈЕДНАКОСТ, у оквиру које фокус ће бити на књижевним делима ауторки из Норвешке, Данске и Шведске: Улауг Нилсен, Аста Оливије Норденхоф, Марен Утхауг, Лидије Сандгрен и Агнес Лидбек. Гошћа фестивала биће норвешка књижевница Улауг Нилсен, чија два романа Повест о болним временима и Дај колико можеш, узми колико ти треба биће представљена публици у Народној библиотеци Србије у четвртак 8. септембра, уз учешће ауторке, преводитељке Јелене Војиновић и уреднице Јелене Маринков, и ученицима Карловачке гимназије у петак 9. септембра.
 
Први NORD фест Трећи Трг и Сребрно дрво организују у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Карловачком гимназијом и уз подршку Амбасаде Норвешке, Амбасаде Данске, Амбасаде Шведске, NORLA  фондације, Данске уметничке фондације и Шведског уметничког савета.
Програми фестивала биће уживо преношени на Инстаграм и Фацебоок страницама Трећег Трга, а детаљан програм биће доступан на сајту www.trecitrg.rs  и www.facebook.com/TreciTrg

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content