Најновије ОБАВЕШТЕЊЕ за кориснике УСЛУГА Народне библиотеке Србије

важи од 8. јуна 2020.
05.06.2020. у 12:00 h

У складу са релаксацијом мера уведених због сузбијања заразне болести COVID 19, од 8. јуна2020. Народна библиотека Србије ће проширити број корисника који могу да раде у нашим просторијама. Рад са корисницима у читаоницама Народне библиотеке Србије и даље ће бити организован под измењеним условимаи уз придржавање свих епидемиолошких мера и строгих мера социјалног дистанцирања.

Обавезна је употреба заштитиних маски и рукавица.

1. Радно време Библиотеке за кориснике од 8. јуна 2020. године
Понедељак – Петак од 8.00 до 18.00 часова
(поручивање публикација од 8.00 до 17.00 часова).

2. Број корисника који истовремено бораве у читаоницама ограничен је на 100.

3. Корисници не могу да користе рачунаре који су опрема Народне библиотеке Србије због немогућности да се изврши прописана дезинфекција тастура и мишева која би изазвала оштећење опреме. Дозвољено је уношење сопствених рачунара.

4. Корисници којима је неопходна грађа из фондова Народне библиотеке Србије за писање стручних радова или за потребе истраживања, могу послати Захтев за коришћење грађе на имејл адресу pitajtebibliotekara@nb.rs.

5. Корисницима су на располагању следеће читаонице:
• Централна читаоница,
• Читаоница периодике,
• Референтна читаоница,
• Научна читаоница – 5 корисника истовремено,
• Читаоница збирке за библиотекарство и информационе науке, само за кориснике који користе литературу из области библиотекарства и информационих наука – 3 корисника истовремено,
• Читаоница збирке званичних публикција и литературе из области права, само за кориснике који користе званичне публикације и базе података важећих прописа – 2 корисника истовремно,
• Читаоница Одељења посебних фондова, само за кориснике који користе грађу Посебних фондова.

6. Резервација места у читаоницама и коришћење грађе;
• Корисници ће моћи да резервишу само одређена места у читаоницамакако би се смањио физички контакт и испоштовале мере социјалног дистанцирања. Молимо вас да имате разумевања да ће могућности за лични избор места за рад бити смањене. Места која су предвиђена за коришћење биће јасно обележена.
• Грађу за кориснике поручују библиотекари.
• Корисник може у току дана да наручи највише 5 јединица библиотечке грађе.У случају потребе, корисник ће исту грађу моћи да користи и наредних дана.
• Приликом враћања грађе корисник ће остављати грађу на означено место, а са коришћеном грађом ће се поступати у складу са препорукама Одељења за конзервацију и рестаурацију.

7. Корисницима ће бити омогућене и услуге умножавања грађе.

Како би контрола дозвољеног броја корисника у читаоницама НБС била могућа, а зарад безбедности како корисника, тако и запослених, биће ограничена могућност улажења и излажења из зграде током радног дана. Због тога молимо кориснике да приликом доласка са собом понесу све што ће им бити потребно током дана.
Народна библиотека Србије ће, као и до сада, наставити да прати и придржава се свих упутстава и мера које прописује Влада Републике Србије и други надлежни органи, и у складу са тим утврђиваће и измене у начину организације рада.
Обавештавамо кориснике и да је Завод за биоциде обавио дезинфекцију зграде Народне библиотеке Србије.
Управа Народне библиотеке Србије

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content