Награда „Десанка Максимовић” за 2020. годину

14.10.2020. у 11:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Максималан дозвољен број посетилаца је 30.
Свечаност можете пратити и уживо преко фејсбук и инстаграм налога Народне библиотеке Србије.
Добро дошли!

Задовољство нам је да вас позовемо да 14. октобра 2020, у 11 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на свечану доделу Награде „Десанка Максимовић”, која је ове године припала Томиславу Маринковићу.

Говоредр Светлана Шеатовић, управник Задужбине „Десанка Максимовић” и председник жирија за Награду „Десанка Максимовић”, Томислав Маринковић, лауреат, и Рада Ђуричин, драмска уметница.

Награда се традиционално додељује у Бранковини, у Ваљеву, али се, због тренутне забране одржавања културних и спортских активности у том подручју услед епидемије вируса ковид-19, ове године догађај реализује у националној библиотеци.

На свечаности ће бити саопштено образложење жирија и лауреату ће бити уручена статуа Десанке Максимовић и Повеља за допринос развoју српске поезије. Свечаност затварају стихови Томислава Маринковића и Десанке Максимовић у интерпретацији Раде Ђуричин.

Из образложења жирија:
„Поезија Томислава Маринковића је обележена специфичном поетиком ’малих ствари’, естетиком свакодневице која носи одлике универзалних вредности. ’Речита тишина’ Маринковићеве поезије савременог читаоца доводи до заборављених вредности наше цивилизације у сталном убрзању света који се мења у смеру из кога је повратак тежак или сасвим немогућ. Двојство, игра огледала, време као вечита тема и напокон сасвим мала скровита места на којима откривамо пун смисао сваког тренутка обележавају песнички опус Маринковића од прве до последње песничке збирке. Сасвим тиха личност песника обележава и поезију која је ту пред нама, али без наметљивости, сувишних речи и позерског става. Лирика која је успела да досегне срећнија времена за уметност, али и способност да опстане у добу сасвим ненаклоњеном књижевности, а поезији нарочито.”

Максималан дозвољен број посетилаца је 30.
Свечаност можете пратити и уживо на званичној – FACEBOOK: facebook.com/nbsrb и INSTAGRAM: instagram.com/narodnabibliotekasrbije – страници Народне библиотеке Србије.

Добро дошли!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content