Модерни живот у ударном термину: телевизија, хумор и политика у социјалистичкој Југославији 

Илдике Ердеи

Уживо онлајн преко званичне фејсбук странице Народне библиотеке Србије

08/04/2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 8. априла 2022, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на разговор поводом објављене монографије Модерни живот у ударном термину: телевизија, хумор и политика у социјалистичкој Југославији Илдике Ердеи (Еволута, 2020), добитнице награде „Душан Бандић“ за најбољу монографију у области етнологије и антропологије.

Учествују:  

др Илдико Ердеи, редовна професорка на Филозофском факултету у Београду и

др Предраг Ј. Марковић, директор Института за савремену историју.

Модератор: Милена Ђорђијевић.

У разговору ће бити речи о феноменима југословенске социјалистичке модерности кроз призму серије Позориште у кући, разнородним видовима културе коју су ову модерност изражавали, попут хумора, као и о широј телевизијској прошлости Југославије и социјалистичких земаља те њеном наслеђу у садашњем времену.

„Рад на овој књизи био је дуготрајнији и напорнији него што сам очекивала, али ми је заузврат много донео. Истражујући пре и током писања, много сам гледала телевизију, овога пута захваљујући интернету и Јутјубу, где су похрањени многи забавни програми о којима сам читала и које сам спомињала у свом тексту. Било је то понекад носталгично, али углавном радосно путовање кроз телевизијску прошлост Југославије и осталих социјалистичких земаља, које ме је уверило да су, упркос лошијим продукцијским условима него данас, некадашњи телевизијски садржаји произвођени са много више пажње, посвећености и с идејом да треба друштво да учине бар мало бољим и племенитијим.” (Илдико Ердеи)

Разговор се може пратити и уживо онлајн преко званичне фејсбук странице Народне библиотеке Србије као и у одложеном термину преко јутјуб канала.

Добро дошли у АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content