Матине посвећен Алис Манро

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

Позивамо вас да дођете 12. јуна 2024. године, у 12 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије, на ~ Матине посвећен Алис Манро.
 
Учествују:
књижевна критичарка Анђелка Цвијић 
Ненад Шапоња, књижевник и уредник у Агори, издавач српског издања Изабраних дела Алис Манро.
 
Модераторка програма: Милена Ђорђијевић.
 
Алис Манро (1931-2024) канадска књижевница, добитница Нобелове награде за књижевност 2013. године, Man Booker International награде за животно дело 2009. године и трострука добитница канадског признања Governor General’s Award за прозу, названа је канадским Чеховом (Синтија Озик) због конструкције прича које почивају на тренутку епифаније, наглог просветљења, на тек неком детаљу уз помоћ кога се шири смисао разоткрива. Ауторка је десет збирки прича и романа Животи девојака и жена.
Алиса Манро је, премда испрва потцењивана, добила признања од својих истакнутих књижевница и књижевника попут Маргарет Атвуд, која ју је сматрала једном од важних списатељица енглеске књижевности нашег времена, Салмана Руждија, коју је називао мајсторицом форме, и Џонатана Френзена, који је истакао да када каже да је фикција његова религија има на уму Алис Манро.
Једно од најупадљивијих својстава њених прича јесте њихово позиционирање у малим местима југозападног Онтарија. Као у делима В. Фокнера и Ф. О’Конора, јунаци долазе у сукоб са ускогрудим схватањм средине и супротстављају се дубоко укорењеним традицијама. Поменута конфронтација у њеним причама пак остаје споља невидљива, тек скривена у свести главних јунака и јунакиња, различитог порекла и образовања, док наративна тензија се очитује у односу између стварности и тежњи књижевних јунака који се у ту стварност не интегришу.
 
Улаз је слободан!
Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content