Kњижевни разговори ~ гошћа Нина Живанчевић

Атријум Народне библиотеке Србије

30/03/2023.

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 30. марта 2023. године, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на Књижевне разговоре чија је гошћа Нина Живанчевић.

Модератор је Милена Ђорђијевић.

Нина Живанчевић ће говорити о следећим темама: делу света у коме се пише најбоља поезија; литерарним пријатељствима (Чарлс Симић, Ален Гинзберг, Ајра Коен…); о томе шта недостаје савременом филму; о новим књижевним остварењима.

Нина Живанчевић (Београд, 1957) пише песме, поеме, музичко-лирске перформансе, прозу и есејистику. Прву књигу поезије Песме објавила је у издању Нолита 1982. и за њу добила угледну Бранкову награду. Објавила је више поетских збирки на српском, француском и енглеском, неколико прозних и теоријских књига и есеја – монографију о рецепцији дела Милоша Црњанског и студију о нашим уметницама у егзилу (Onze femmes artistes nomadеs et slaves). Добитница је многих књижевних награда, а преводила је и уређивала бројне антологије и била заступљена у песничким антологијама светског значаја. Као уредница и кореспондент сарађивала је са часописима и новинама као што су: ДелоНинПолитикаДневникПреступEl PaisNew York Arts MagazineAmerican Book ReviewEast Village Eye и Republique de letters. Предавала је књижевност и теорију позоришне авангарде на бројним универзитетима, као што су: Наропа, Универзитет у Њујорку, Хериман, Универзитет Сент Џонс у Сједињеним Државама, а у Европи предаје авангардно позориште и перформанс на Сорбони и на Универзитету у Паризу. Члан је Српског књижевног друштва.

Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content