КЛАС – карикатуре

Ауторка изложбе и каталога: Горана Стевановић


08. 10. 2021. године
Уживо на Facebook налогу Народне библиотеке Србије

У Народној библиотеци Србије чува се целокупна заоставштина великог српског и светског карикатуристе Александра Каракушевића Класа (1927–2002), коју је 2019. године Библиотеци поклонио уметников син. У историји југословенске карикатуре, Клас je остао упамћен као истрајан и радознао аутор кога краси невероватна ведрина духа. Професионалну каријеру започео је као најмлађи карикатуриста Јежа (1950), а осам година касније постао је члан редакције новооснованог часописа Илустрована политика у којој је провео читав радни век. Био је члан УЛУПУДС-а, од 1959. стекао је статус истакнутог уметника, учествујући на готово свим изложбама удружења, потом, на три стотине и деведесет колективних изложби у земљи и иностранству, од чега је приредио четрдесет самосталних у периоду од 1952. до 1994. Три светске енциклопедије карикатуре и плаката уврстиле су у свој преглед Класове радове, а по броју освојених награда ушао је у Гинисову књигу рекорда као најнаграђиванији карикатуриста на свету.

Из обимног ликовног опуса Александра Класа, који садржи илустроване плакате, оригиналне илустрације и рекламну графику, издвојене су карикатуре на основу којих су посматране политичке слабости и аномалије југословенског друштва у целини, као и индивидуалне специфичности поједи¬наца. Њихов језик, са много друштвене оправданости и духовитости, потврђуjе суштинску опредељеност аутора за судбину обичног човека, истовремено одсликавајући кризно време друге половине 20. века. Не посматрајући супериорно свет око себе, Клас је водио непресушан дијалог са актуелним друштвеним збивањима, при чему његови цртежи поседују универзално схватање људске судбине.

Изложба „КЛАС – карикатуре“ прати професионални развој и животни пут уметника, мапирајући најважније тачке његовог стваралачког формирања, од раних радова из педесетих година прошлог века, преко портретних, аутокарикатура, путописних, награђених карикатура са светских фестивала хумора, до оних рађених за Јеж и Илустровану политику, током седамдесетих и осамдесетих година. Класова упечатљива појава са наочарима и лулом била је инспиративна и другим угледним светским карикатуристима који су на духовит начин у више наврата овековечили његов лик. Изложене су награде и признања која је освајао на престижним међународним такмичењима, попут оних у Толентину и Кнок Хејсту, дневнички записи, препознатљиве луле које су биле и његов заштитни знак, бројни лични предмети, као и детаљи графичког дизајна који носе Класов препознатљив ауторски печат.

На свечаности поводом отварања изложбе у петак, 8. октобра 2021. године у 19 часова у галеријском простору НБС, присутнима ће се обратити др Владимир Пиштало, в. д. управника НБС; Горана Стевановић, ауторка изложбе и каталога; Владимир Каракушевић, поклонодавац и син Александра Класа; Југослав Влаховић, професор и карикатуриста; и Зефирино Граси, главни и одговорни уредник Политикиног забавника.

Сви заинтересовани који нису у могућности да дођу у Народну библиотеку Србије, отварање изложбе могу пратити уживо и онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије, као и у одложеном термину – преко Јутјуб канала.

Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content