Изложба „Biba buba Baja Creating (for) Socialist Child” у Центру илустрације у Љубљани, Словенија

29. – 31. 5. 2024. Љубљана, Словенија

У оквиру истраживачког пројекта Picturing Modernist Future: Women Illustrators and Childhood Conceptions in Socialist Yugoslavia (SOC-ILL) Института за културу и студије сећања Словеначке академије наука и уметности (ZRC SAZU), у периоду 2023. – 2024. успостављена је сарадња са Народном библиотеком Србије. Део пројекта обухвата изложбену поставку Biba buba Baja Creаting (for) Socialist Child у Центру илустрације у Љубљани, која је отворена 25. 5. 2024. Међу илустрацијама најпознатијих уметница са простора некадашње Југославије, изложено је десет репрезентативних радова Љубице Цуце Сокић и Босиљке Кићевац које се чувају у Графичкој збирци Народне библиотеке Србије.

У периоду 29. – 31. 5. 2024. Горана Стевановић, библиотекар саветник за Графички фонд и уметничку збирку НБС посетила је изложбу и одржала предавање по позиву са темом Илузија и реалност у илустраторском опусу српских уметница – Љубице Цуце Сокић и Босиљке Босе Кићевац.

Током боравка у Љубљани Горана Стевановић је посетила Научну и свеучилишну књижницу и срела се са Уршом Коцјан водитељем Сликовне збирке. Размењена су искуства везана за начин обраде, чувања, заштите и излагања грађе Посебних фондова. Поред обиласка НУК-а, колегиница Стевановић је имала прилику да види и актуелну изложбу Hranimo misli – že 250 let, поводом великог јубилеја НУК-а.

Колегиница Стевановић присутвовала је и делу конференције Amaterism: Post –Yugoslav Historical and Contemporary Reflections on Amateurism, одржане 30. – 31. 5. 2024. у Прешерновој дворани, ZRC SAZU.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content