Др Дејан Вукићевић добитник Награде „Дејан Медаковић” за 2020. годину

Награда „Дејан Медаковић” за 2020. годину уручена је др Дејану Вукићевићу, водитељу Фонда старих, ретких и минијатурних књига у Народној библиотеци Србије, за књигу NON IMPRIMATUR или цензура у библиотекарству и издаваштву. На свечаности у Градској кући, лауреату су награду уручили председница Скупштине града Новог Сада МСц Јелена Маринковић Радомировић и председник трочланог жирија проф. др Бошко Сувајџић. Образлажући награду, проф. др Сувајџић је истакао да је др Дејан Вукићевић написао питку, узбудљиву, духовиту и застрашујућу књигу, „књигу о историји цензуре од постанка човечанства до данас, у свим њеним појавним облицима, мимикријама, кетманским привидима, деформацијама, али и ’светлим странама’ цензуре, као што је нпр. обавезни примерак књиге у библиотекарству. Пред нама је лексикон, енциклопедијски приручник, библиографско, политичко и анегдотско штиво, али изнад свега потресна и узбудљива прича која понире у најдубље кутове човекових мрачних страхова”, додајући да се књига др Дејана Вукићевића превасходно бави областима библиотекарства и издаваштва, али је нужно и културолошка и антрополошка студија.

Награђени др Дејан Вукићевић рекао је на свечаности да је Дејан Медаковић истакнута фигура српске културе, уметности и науке. „Награда ми, поред самог уваженог признања, и у том смислу значи. Дејан Медаковић је особа која је имала јаке везе са старом српском књигом, којом се ја такође бавим као водитељ Фонда старих, ретких и минијатурних књига у Народној библиотеци Србије. Могло би се рећи да му је стара књига била и опсесија, третиравши је са свог аспекта историчара уметности”, казао је Вукићевић, додајући да га је цензура, као тема књиге, привукла јер је унивезална и у временском и у просторном смислу.

Награду „Дејан Медаковић”, установљену 2008. године, додељује издавачка кућа Прометеј за књигу или спис објављен на српском језику, а носи име једног од најсвестранијих и најплоднијих стваралаца са ових простора, историчара уметности, професора универзитета, генералног секретара, а потом и председника САНУ, председника Вукове задужбине, научника европске репутације, који је држао предавања у многим универзитетским центрима, те аутора бројних песама, приповетки, путописа и есеја.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content