Додела новоустановљене Награде националне библиотеке „Владан Десница“ за најбољи роман 2021.

Локалитет на Косанчићевом венцу

21/06/2022.

Београд, 21. јун 2022 – Данас је на локалитету некадашње зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу одржана додела новоустановљене Награде националне библиотеке „Владан Десница“ за најбољи роман 2021. године.

Жири је већином гласова одлучио да Награду „Владан Десница“ за најбољи роман додели делу Петља аутора Дејана Алексића, у издању издавачке куће Лагуна.

Ово је једина књижевна награда у земљи коју писци додељују писцима, а жири су сачињавали: академик Душан Ковачевић (председмик жирија), Владан Матијевић, Владимир Табашевић, Љубица Арсић, Милисав Савић, Мирјана Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић.

Роман Петља Дејана Алексића даје изоштрену слику друштва у вредносно бестежинском стању, када су традиционални обрасци потрошени, а нови модели нису дефинисани. Одрастање и сазревање у таквом амбијенту неминовно криви и деформише. Кад јунакиња Алексићевог романа за своју биографију каже да је саката, то не значи да се она предала, већ да је свесна тога колико кошта кад имаш петљу.“ (Мирјана Митровић)

Присутнима су се обратили управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало, помоћник министра културе и информисања за савремено стваралаштво господин Радован Јокић и председник жирија академик Душан Ковачевић.

У музичком делу програма учествовали су ученици Средње музичке школе „Јосип Славенски“ у Београду у класи проф. камерне музике Раде Динић и Наталије Типсаревић.

Владан Десница био је истакнути романописац и приповедач, аутор песничких збирки, драме, врсни естетичар који се бавио и теоријом филма. Као велики поклоник музике, школовао је глас и свирао виолину (као и главни јунак у његовом роману Прољеће Ивана Галеба), а окушао се и у компоновању и за собом оставио значајан опус камерних композиција превасходно писаних за глас и клавир. Управо, то је био и повод да данас, 21. јуна, на дан летњег солстиција, првог дана летњег годишњег доба, на светски дан музике, буде додељена награда која носи име по једном од наших најзначајнијих књижевника XX века – Владану Десници.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content