Десети „Дани словенске писмености и културе”

02.09.2020. у 12:00 h
4–12. септембра 2020, Рума

Дани словенске писмености и културе

Манифестација „Дани словенске писмености и културе” представља веома важан културно-уметнички догађај не само за Руму и њене грађане, већ и за Срем, Србију, али и све словенске земље. На реализовању ове манифестације у претходних девет година посебну подршку, поред установа културе у Руми и локалне самоуправе, пружили су и дипломатски представници словенских земаља у Србији, научни и културни ствараоци, свештенство… У протеклих девет година манифестација може да се похвали богатим програмом, као и уваженим учесницима: амбасадорима словенских земаља у Републици Србији, секретарима и аташеима за културу, академицима (Матија Бећковић, Владета Јеротић), књижевним критичарима (Милета Аћимовић Ивков, Драгослав Бокан), универзитетским професорима (Мило Ломпар), као и осталим културним и јавним радницима из Србије и иностранства. Манифестација „Дани словенске писмености” је у току свога трајања наишла на топао пријем код публике и пратило ју је преко 12.000 посетилаца.


Поред веома важног духовног сегмента манифестације, она се великим делом бави и културним наслеђем, али и савременим културно-уметничким појавама на културној мапи свих словенских земаља. Градска библиотека „Атанасије Стојковић”, као главни организатор и иницијатор одржавања ове манифестације, труди се да из године у годину програми буду богатији и разноврснији, а публика задовољнија.


Значајну улогу, као и претходних година, у реализовању „Дана словенске писмености и културе” има и локална самоуправа, која својим деловањем и радом подржава активности Градске библиотеке „Атанасије Стојковић”.
Ова манифестација, којој је за циљ очување словенске писмености и културе, у 2020. години слави свој први јубилеј и одржаће се десети пут, али први пут у месецу септембру.


За разлику од претходних девет година, када је њено одржавање било везано за мај као месец испуљен веома значајним датумима како за нашу локалну заједницу, тако и за остале словенске земље, будући да је ова година донела много тога неочекиваног, и ова манифестација је морала да изнађе нов начин и прилику за опстанак. Стицајем немилих околности везаних за општу епидемиолошку ситуцију, а поштујући све препоручене мере опреза о које се нисмо смели оглушити, ове године је 10. манифестација „Дани словенске писмености и културе” организована онлајн.


Уводна беседа, пројекције филмова и предавања моћи ће да се прате на сајту: www.biblruma.rs и youtube каналу https://www.youtube.com/channel/UCH-fxCFTkd7-goU5Yzob4JA , у периоду од 4. до 12. септембра, са почетком у 19 часова.

Програм манифестације можете преузети овде

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content