ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2021. године у Београду

Online изложба – Успомене Куће књиге или Био(библио)графски објекти – ауторка Нађа Стојковић-Јовановић
14. 10. 2021. године

Народна библиотека Србије представља ОНЛИНЕ изложбу – Успомене Куће књиге или Био(библио)графски објекти – ауторка Нађа Стојковић-Јовановић
Изложбом се представљају експонати из богатих колекција Народне библиотеке Србије и сувенири, који их промовишу на посебан начин.
Репрезентативни мотиви грађе из посебних збирки Народне библиотеке Србије укомпоновани су у нову целину уз вођење рачуна о визуелној атрактивности, као и суштинском значају мотива. Презентација путем сувенира омогућава видљивост фондова у јавном и личном простору, чиме културно наслеђе постаје доступно свима.
Посебна пажња је посвећена експонатима као биографским објектима. Посматрајући Библиотеку као својеврстан музеј књиге и некњижне грађе и прихватајући аналогију куће и књиге, сувенири су водич на путовању кроз фондове Народне библиотеке Србије. Ово путовање је комплексније од физичке посете, а успомене укључују и „успомене на успомене“.
Границе визуелног и визибилног, као и места сусрета простора и времена, тичу се сваког посматрача.
Интегрални концепт сувенира, ауторке Нађе Стојковић-Јовановић, планиран као организовани систем информација о културној баштини одговара логици хипертекста, а сваки предмет је потенцијалан линк текста у тексту.

Као и изложбу „КЛАС- карикатуре“ – ауторка Горана Стевановић.

~ Александар Каракушевић Клас (1927–2002) био је знаменити српски и југословенски карикатуриста, илустратор и графички дизајнер, члан УЛУПУДС-а. Од 1959. стекао је статус истакнутог уметника, учествујући на готово свим изложбама удружења, потом на три стотине деведесет изложби у земљи и иностранству, од чега је приредио четрдесет самосталних у периоду од 1952. до 1994. године. Каријеру је започео у легендарном Јежу 1950, а у Илустрованој политици био је од њеног оснивања 1958. године.
У Народној библиотеци Србије чува се целокупна заоставштина уметника, коју чини преко 5000 оригиналних карикатура, илустровани плакати, рекламна графика, бројне илустрације, личне фотографије, као и награде којима је овенчан током своје дугогодишње плодне каријере.
На изложби „КЛАС – карикатуре“ представљен је избор од 150 радова подељених у неколико тематских целина, од аутокарикатура и карикатура на којима су Класове колеге овековечиле његов лик, преко новинских, портретних и путописних, са посебним освртом на уметничке карикатуре, које је излагао на светским фестивалима хумора у Кнок Хејсту, Бордигери и Толентину. Пратећи део изложбе чине лични предмети карикатуристе – попут чувене луле (Класовог заштитног знака) – избор награда, краћи снимци интервјуа из архиве РТС-а, као и сувенири са одабраним мотивима карикатура.

Изложбу КЛАС – карикатуре можете погледати сваког радног дана од 8 до 18 часова у галеријском Холу Народне библиотеке Србије.
Изложба је отворена до краја децембра 2021. године.

Добро нам дошли у Народну библиотеку Србије

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content