ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ

Скерлићева бр.1, Врачар, Београд

28/02/2024.

28. фебруара 2024. године Народна библиотека Србије обележила је 192 године постојања.

После Химне Републике Србије Боже правде, у препуном Амфитеатру Народне библиотеке Србије, присутнима се обратио др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, који је истакао значајна остварења Библиотеке у протеклој години и Радован Јокић, Помоћник министра за савремено стваралаштво у Министарству културе.

Том приликом у оквиру централне манифестације, после обраћања председника жирија за доделу награде, Иване Николић, додељена је Национална награда из области библиотечко-информационе делатности и културе „Јанко Шафарик” за укупан допринос библиотекарству у Републици Србији књижевнику Селимиру Радуловићу, управнику Библиотеке Матице српске у Новом Саду.

У оквиру уметничког програма беседио је књижевник Милисав Савић, а свирао је „Земунски камерни оркестар” под вођством маестра Ђорђа Станковића.

Након централне манифестације, у Амфитеатру представљено је ново издање Гласника: Народна библиотека Србије се сећа, а говорили су: др Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије и уредница Гласника, мср Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације и члан редакције Гласника, и Иван Умељић, Центар за промоцију науке, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију.

Поводом прославе Дана Народне библиотеке Србије, у холу испред централне читаонице, у специјалној витрини изложена је рукописна књига „Ивићево четворојеванђеље” (16. век), која је дарована Народној библиотеци Србије поводом отварања нове зграде на врачарском платоу 6. априла 1973. године.

Хвала ВАМ што сте нам улепшали ДАН!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content