Да буде топло од живота…

Графике малог формата из Заоставштине Босиљке Кићевац
22.12.2021. године

Да нема роба… Да буде топло од живота… Да нема таме… За нове дане да свима сване…

Идеја пригодних новогодишњих жеља у форми мале графике, која је заменила стереотипну, класичну форму новогодишње честитке, зачела се међу ликовним уметницима београдског круга педесетих година прошлог века. Сарадња сликара, вајара и графичара, окупљених око „Графичког колектива“, одвијала се кроз размену креативних идеја, у духу разумевања актуелних ликовних токова и постизања високих уметничких домета. Замисао да се графичко дело учини доступним као пригодан поклон, анимирајући, едукујући и негујући нову публику, надаље се преобразила кроз Изложбу мале графике коју већ осму деценију заредом негује „Графички колектив“. Као редовна годишња манифестација, поред „Мајске изложбе графике“, постала је незаобилазан пункт за презентацију домета савремене графичке продукције.

У тематски разноврсној и садржајно богатој Заоставштини Босиљке Кићевац, која је 2021. поклоњена Народној библиотеци Србије, чува се седамдесет девет примерака графике малог формата које су колеге и пријатељи, угледни сликари, графичари и професори на Факултету ликовне уметности и Академији примењених уметности у Београду, поклањали уметници Босиљки Кићевац поводом новогодишњих празника у периоду од 1965. до 2005. године.

Избор графика малог формата за изложбену поставку обухвата широк распон стилских особина, графичких техника и индивидуалних приступа аутора. Међу њима су: Бошко Карановић, родоначелник модерне графике у Србији и један од оснивача Графичког колектива; Богдан Кршић, који је својим вишедеценијским радом оставио неизбрисив траг у илустрацији, опреми књиге и графичком дизајну; Марко Крсмановић, сликар, графичар и илустратор, чији радови сведоче о непрестаном и креативном истраживању графичке технике и слободе уметничког стварања; академик Душан Оташевић, чији опус транспонован кроз медије слике, објекта, колажа, инсталације, интерпертира на особен начин графичке светове; Зоран Петровић, свестрани стваралац аутентичног уметничког рукописа. Истраживање и варирање скале сопственог сензибилитета наведених уметника обиловало је зрелим и за развој београдске графике значајним остварењима.

Поред илустрације, која чини окосницу њеног стваралачког пута, Босиљка Кићевац се интензивно и сама бавила графиком, кроз серију линореза на тему Вукових пословица и визура Београда, а свој графички рад представила је и у оквиру „Отвореног графичког атељеа“ на коме је публика уживо присуствовала комплетном стваралачком процесу.

Одолевајући зубу времена, уметничка пракса потврђује да мала графичка форма наставља да живи као слободан графички лист, носећи у себи све промене осетљивости, моћ појединаца и особености одређеног графичког проседеа, како наводи професор Бошко Карановић.

Пратећи део изложбене поставке чине и сувенири са мотивима новогодишње честитке Босиљке Кићевац.

Аутори изложбе: Горана Стевановић, Марија Богдановић и Славен Попара
Ауторка концепта и дизајна сувенира НБС: Нађа Стојковић-Јовановић

Изложба је отворена од 22. децембра 2021.

Facebook албум догађаја >>

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content