Циклус „Писац у библиотеци, вечери на Косанчићу“ – гост књижевник Дејан Стојиљковић, прозни и драмски писац, филмски и стрип сценариста

Локалитет Народне библиотеке на Косанчићевом венцу

10/06/2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да 10. јуна 2022, у 19 сати, дођете на локалитет на Косанчићевом венцу, на место срушене Народне библиотеке Србије у Другом светском рату, на коме ће се реализовати нови програм у оквиру циклуса Писац у библиотеци, вечери на Косанчићу чији је гост књижевник Дејан Стојиљковић, прозни и драмски писац, филмски и стрип сценариста.

Модераторка програма: др Милена Ђорђијевић

Програм се може пратити и уживо онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије и у одложеном гледању преко Јутјуб канала Народне библиотеке Србије.

На програму ће бити речи о раду Дејана Стојиљковића везаном за уметност стрипа, те о темама и мотивима којима се у њима бави: феномену вампира у новом миленијуму, судбини народа на једној стрип табли, о роману који се претвара у стрип и рецепцији стрипа у нашој савремености. Стојиљковић ће се, током вечери, осврнути и на свој роман у настајању, чија је инспирација песник Бранко Миљковић, те ће читати одломке из рукописа.

Дејан Стојиљковић до сада је објавио романе Константиново раскршће, Дуге ноћи и црне заставе, Знамење анђела, Каинов ожиљак (у четири руке, са Владимиром Кецмановићем), Олујни бедем, Дукат за Лађара, као и прозне збирке Лева страна друма, Low Life, Кишни пси и Неонски блуз. Аутор је више драмских текстова и стрип-сценарија. Писао је сценарио за обе сезоне серије Сенке над Балканом, затим за серије Жигосани у рекету, Феликс, документарну серију Историја Ниша и филм и тв серију Тома. За свој прозни рад добио је Андрићеву награду (за збирку прича Неонски блуз) и награду Милош Црњански (за роман Константиново раскршће). Проза му је превођена на руски, енглески, грчки, словачки, македонски, словеначки, италијански, кинески и француски.

Добро дошли у Народну библиотеку на Косанчићевом венцу!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content