Беба Станковић, из Народне библиотеке Србије, на годишњој конференцији Америчке библиотечке асоцијације ALA у Вашингтону

06/07/2022.

Беба Станковић, дипломирани библиотекар саветник за међународну сарадњу Народне библиотеке Србије, на позив Мајкла Даулинга, директора Одељења за међународне односе АLА, учествовала је на годишњој конференцији Америчке библиотечке асоцијације, која се ове године одржавала у Вашингтону.
АLА је најстарија и највећа светска библиотечка асоцијација са преко 49.000 чланова из 110 земаља. Сваке године око 18.000 чланова из Америке, али и других земаља, учествује у раду конференције. То је била значајна прилика за сусрет са многим колегама из највећих америчких библиотека, учешће у раду сесија, посету Конгресној библиотеци (Медисон зграда) као и обилазак надалеко чувене изложбе са најновијим достигнућима у хардверу, софтверу, штампању, каталогизовању и свакој другој технологији везаној за библиотекарство.
Са Бебом Станковић, конференцији је присуствовала и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.
Захваљујући Џенис Р. Лашансе, некадашњој председици Секције специјалних библиотека АLА и IFLA Секције за менаџмент библиотечких удружења, организована је и посета Белој кући.
Такође, у сарадњи са Брајаном Беноном, директором библиотечке мреже јавних библиотека у Њујорку, организована је специјална стручна посета двема светски значајним библиотекама у Њујорку. Прва је чувена Градска библиотека Њујорка, Шварцман зграда на Петој авенији, једној од икона Њујорка. Поред лепоте зграде и одличне позиције, библиотека има изузетно богате и значајне фондове, те је једна од сврха посете била и обилазак нове сталне поставке из ризница ове библиотеке – Полонски изложбе, која је уприличена поводом 125 година библиотеке. На изложби су представљени векови, од првих трагова писане речи до првих штампаних књига, Гутембергове библије, докумената о оснивању Америке, манускрипти, писма, стара и ретка књига али и филм, музика, позориште. Врхунска изложба културног блага која је представљена на начин који треба учити.
Такође, радна посета је обављена и реновираној библиотеци Ставрос Њијархос Фондације, у коју је уложено преко 200 милиона долара Фондације и града Њујорка. Библиотека сада има седам спратова и око шест милиона библиотечких јединица. Јасмина Нинков и Беба Станковић обишле су библиотеку уз стручно вођење помоћнице директора Зене Џорџ. Теме су биле реновирање објекта, одељења, сервиси, програми, иновативан рад са децом и младима.

 

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content