Библионет 2018

Рукописна и стара штампана књига

У организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Библиотеке Матице српске у Библиотеци Матице српске, од 7. до 9. јуна, одржан је дванаести стручно-научни скуп Библионет на тему Рукописна и стара штампана књига. На конференцији су учествовали библиотекари широм Србије – из Народне библиотеке у Београду, Библиотеке града Београда, Библиотеке Матице српске и јавних библиотека у Ваљеву, Јагодини, Крагујевцу, Пироту, Смедереву, Сремској Митровици и Шапцу, као и угледни научници и истраживачи из Москве (Анатолиј Аркадјевич Турилов из Института за славистику Руске академије наука и Джамиља Нуровна Рамазанова из Руске државне библиотеке), Санкт Петербурга (Жана Леонидовна Левшина) и Будимпеште (Фаркаш Габор Фаркаш). Учесници по позиву били су и Александар Ћеклић (УЛУПУДС, Београд) и Јелена Јањић и Вања Шмуља из Народне и универзитетске библиотеке у Бањалуци.      Укупно је изложено тридесет реферата посвећених историји  књиге и штампарства, историјату и садржају појединих збирки рукописних и старих штампаних књига, принципима њиховог формирања, раду на опису укључујући и нека методолошка питања, електронској обради и начинима презентовања грађе, критеријумима за категоризацију рукописних и старих штампаних књига као споменика културе, правној и физичкој заштити, примени савремених технологија и др.

У оквиру скупа организован је обилазак двеју изложби приређених у Библиотеци Матице српске – Из збирки рукописних и старих штампаних књига Библиотеке Матице српске и Сто осамдесет година јавног рада Библиотеке Матице српске, као и посета Галерији Матице српске.

Последњег дана скупа учесници су посетили Спомен-библиотеку у Сремским Карловцима и манастир Велика Ремета. У манастиру је приређен ручак за посетиоце уз благослов игумана оца Стефана.

У закључцима на крају скупа истакнуто је да је Библионет 2018 протекао успешно и у доброј атмосфери. Изложени реферати, пружају потпунији увид у број, стање и историјат збирки рукописних и старих штампаних књига на тлу Србије и неким иностраним библиотекама. Доприносе и конструктивној размени искустава и отварању ширих могућности за нова научна, културно-историјска и друга истраживања из области писаног и штампаног наслеђа, а такође и за окупљање и представљање тог блага у потенцијалним виртуелним библиотекама. Радови ће бити објављени у зборнику са овог скупа.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content