Библионет 2016

Легати и библиотеке целине

Захваљујући заједничкој иницијативи Народне библиотеке „Вук Караџић“ Крагујевац и Заједнице матичних библиотека Србије, град Крагујевац и његова Библиотека маја 2016. године указали су гостопримство библиотекарима из читаве Србије и преузели организацију Библионета 2016.

Тема скупа у 2016. години, на предлог Народне библиотеке „Вук Караџић“ Крагујевац, односила би се на легате и библиотеке целине библиотека у Србији. Организатор скупа, уз Заједницу матичних библиотека Србије и Народну библиотеку „Вук Караџић“ Крагујевац било је и Министарство културе и информисања Републике Србије.

По први пут ове године формиран је Програмски одбор скупа са задатком да допринесе бољој и ефикаснијој организацији. Одбор су уз домаћина скупа, директора Народне библиотеке Вук Караџић из Крагујевца, Мирка Демића, и колегинице Јадранке Вејновић запослене на вођењеу легата крагујевачке библиотеке, чинили и секретар Заједнице, др Драгана Милуновић, као и колеге из Библиотеке Матице српске, мр Душица Грбић и Светлана Вучковић, Народне библиотеке Србије, Велибор Прелић и Универзитетске библиотеке Светозар Марковић из Београда, др Татјана Брзуловић-Станисављевић.

Свечани део скупа обухватао је пријем за све учеснике у просторијама Библиотеке, као и отварање истог дана у хотелу Шумарице где су одржане и радне сесије скупа. Традиционално, трећи дан предвиђен био је за излет који је ове године обухватио обилазак Храма Светог Ђорђа и маузолеја династије Карађорђевић у Тополи, као и локалне јавне библиотеке у којој је госте дочекао и председник општине Топола.

Такође, током скупа поједини сегменти програма одржани су и у кући професора Мирковића у којој су смештени легати крагујевачке библиотеке, као и у Епархијском дому у коме су представљени радови мр Душице Грбић и Светлане Вучковић из Библиотеке Матице српске који су се тематски уклапали у амбијент.

На скупу су учествовали представници Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, Универзитетске библиотеке у Београду, Универзитетске библиотеке у Крагујевцу, Библиотеке САНУ и великог броја јавних библиотека из свих крајева наше земље, а по позиву и представник Фондације „Share“ и Факултета организационих наука, Београд. Инострани учесници били су из Националне установе – Универзитетске библиотеке “Гоце Делчев”, Штип, Матичне библиотеке Источно Сарајево и Народне и универзитетске библиотеке, Бањалука.

Радни део скупа обухватао је представљање 31 реферата посвећеног легатима и библиотекама целинама, а промовисане су и две књиге – Породична преписка кнеза Милоша Обреновића из Архивске збирке у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” др Татјане Брзуловић-Станисављевић и фотомонографија Крагујевац за почетнике и староседеоце Зорана Петровића.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content