Женске праксе у време пандемије

Пројекат представља пионирски покушај једне установе културе да саслуша, забележи/дигитализује и сачува искуства жена у време пандемијске кризе. Зато, ако имаш занимљиво или емотивно пандемијско искуство и желиш да га поделиш са нама

ваше приче

У оквиру е-публикације „Женске праксе у време пандемије“ сакупљене су и забележене приче жена из нашег окружења. Странице садрже искуства ћерки, мајки, супруга, бака које су биле посвећене својим професијама и својим породицама. У току пандемије биле су све то – и много више. Њихова борба није била само борба са вирусом, већ су се својим поступцима бориле за здравље, за егзистенцију, за своје породице. Биле су иновативне, креативне и посвећене. Њихове приче су приче свих нас.

Архива интернет извора

видео колаж

Видео предавања која имамо прилике да чујемо у оквиру пројекта „Женске праксе у време падемије“, иницирана су идејом да се чује глас стручњакиња и (једног) стручњака на ову тему, а са различитих аспеката.

Др Биљана Дојчиновић, др Јелена Милинковић, др Зорица Мршевић, мр Светлана Јанковић и Никола Керавица, говоре из свог угла о искуствима која су имали током пандемије изазване Ковидом 19 и, поред тога, презентују истраживања која указују на чињеницу да су током трајања ове здравствене кризе, женска искуства показала које су врсте додатне оптерећености и додатних потешкоћа биле доминантне, поред већ постојећих, када су родне улоге у питању.

Предавање Николе Керавице о ратним кризама и о улози жене у њима у античко доба, укључено је у овај циклус због указивања на историјски заснован контекст многих проблема који се тичу родних стереотипа и поделе родних улога. С обзиром да је пандемија такође једна врста озбиљне светске кризе, врло сличне ратним временима, указивање на ратна искуства помаже да се боље сагледа проблематика којом смо се бавиле и има својеврсну повезницу са протекле две године. 

* обавезна поља

Подржао CENL-ов фонд “Hidden Stories”

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content